Pe 9 octombrie 2014 a fost castigat primul proces din Romania privind comisioanele abuzive din contractele BRD, se mentioneaza intr-un comunicat al cabinetului de avocatura "Avram Codrut", remis astazi redactiei.
Mai exact, prin Sentinta Civila nr. 16843, prima de acest gen din Romania, Judecatoria Sectorului 1 s-a pronuntat in dosarul nr. 17252/299/2014 si a constatat nule absolut clauzele privind comisionul de gestionare/administrare dintr-un contract incheiat in anul 2009, creditul fiind acordat in cadrul programului "Prima Casa", mentioneaza aceeasi sursa.
"Este prima decizie de acest fel din Romania. Desi nu se aplica tuturor contractelor aflate in derulare, aceasta este importanta deoarece constituie un precedent important", ne-a declarat avocatul Avram Codrut, cel a care a reprezentat clientul in acest proces.
De asemenea, avand in vedere numarul mare de contracte incheiate de catre consumatori cu aceasta banca, precum si al celor din cadrul programului "Prima Casa", hotararea pronuntata reprezinta un precedent extrem de important, a adaugat avocatul.
Potrivit cabinetului de avocatura, banca a fost obligata sa returneze toate sumele incasate cu titlu de comision de gestionare/administrare, din momentul incheierii contractului, sume la care se adauga dobanda legala si, in plus, s-a dispus incetarea incasarii acestor sume pe viitor.
Astfel, instanta a admis cererea formulata de clientul bancii si a constatat nulitatea absoluta a clauzelor art. 8 alin. 1 pct 1 din Conditiile particulare si art. 4.1 din Conditiile generale ale Contractului de credit nr. 726/16.10.2009, se mentioneaza pe portal.just.ro.
Mai departe, Judecatoria Sectorului 1 a obligat parata la plata catre reclamanta a sumei de 2841,77 euro, reprezentand contravaloarea sumelor achitate de reclamanta cu titlul de comision de gestionare/administrare a creditului, aferent perioadei 16.10.2009 - 04.04.2014, la plata sumelor achitate de reclamanta cu titlul de comision de gestionare/administrare ulterior datei de 04.04.2014, precum si la plata dobanzii legale aferente sumelor mentionate, calculate de la data achitarii sumelor de catre reclamanta si pana la data restituirii efective, informeaza aceeasi sursa.
De asemenea, instanta a obligat banca la plata catre client a sumei de 2500 lei, cu titlul de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariul de avocat, insa a respins, ca neintemeiata, cererea reclamantei de obligare a paratei la plata sumei de 200 lei, reprezentand cheltuieli de judecata constand in onorariu mediere.
Decizia Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti poate fi atacata de catre banca cu apel in termen de 30 zile de la comunicare.
Comentarii articol (30)